неделя, 26 август 2012 г.

Аргинин/ L-Аргинин/ Arginine/ L-Arginine


1. Въведение


Аргининът  е изолиран за пръв път от швейцарският химик Ернст Шулце през 1886 от растение от рода Lupinus. L-аргининът (за краткост наричан само аргинин) e положително заредена α-аминокиселина и е една от двадесетте най-често срещани в природата аминокиселини. За бозайниците тя е полунезаменима или условно незаменима в зависимост от етапа на развитие и здравословното състояние на индивида. Аргининът е есенциална аминокиселина за детския организъм. В стресови за организма състояния като травми, изгаряния и възпаления, аргининът също става есенциална за възрастния организъм аминокиселина и поради това е много важно да се приема достатъчно от нея чрез храната и/или суплементи.

Всеки човек има нужда да приема достатъчно количество аргинин, като групите с повишени нужди от тази аминокиселина са подрастващите деца, спортистите, хората с наднормено тегло и възрастните хора. За децата той е много важен за защитата и развитието на подрастващата имунна система.

Приемането на аргинин от трениращи хора може да подсили имунната система, като по този начин ще им позволи да тренират по-здраво и да избегнат неприятните последици на претренирането. Аргинин намира огромно приложение в така популярните напоследък предтренировъчни „азотни бустери“. Ползата от Аргинин в подобни предтренировъчни мискове се изразява в това, че той повишава кръвоснабдяването, а от там на лице е по-доброто напомпване и транспорт на хранителни вещества и микроелементи: витамини и минерали, аминокиселини, креатин и др. Използващите стероиди също могат да имат полза от допълнителния прием на аргинин, тъй като често тези хора имат повишени нива на "лош" холестерол - състояние, което се подобрява с приемането на аргинин.

Хората, които страдат от контузии, могат да имат полза от аргинина, тъй като нуждата от него се увеличава при възстановяването от телесни повреди. Тези, които искат да засилят сексуалната си функция, също имат полза от него заради съдоразширяващите му свойства.

Симптоми на аргининова недостатъчност: импотентност, намалено производство на сперма, понижен имунитет, занижено усвояване на протеин, неправилно усвояване на въглехидратите и забавено сексуално съзряване.

 2. Източници на аргинин

 Основният източник на L-аргинин са растителните и животинските протеини. Аргинин в голямо количество има и в ядките и семената, като фъстъци, бадеми, тиквени семки, соя ,нахут, сусам и други.

 3. Функции на аргинина/ Физиологично действие

  - аргининът, както и другите аминокиселини е строителен материал, от който организма синтезира белтъчини, хормони и ензими

-  ускорява зарастването на рани и счупени кости.

- полезен при заболявания на бъбреците. Л-Аргинина се използва за увеличаване на очистителния потенциал на бъбреците за извеждане на крайните продукти от обмяната.

 - аргининът е предшественик за образуването на азотен окис (една от многото т.нар. сигнални молекули в тялото ни) креатин, L-цитрулин, L-глутамат, L-пролин, L-орнитин, полиамини и пептида туфтсин, за който се счита, че е имуномодулатор (подобрява функционирането на имунната система).

 - гликогенна аминокиселина - може да бъде преобразуван до D-глюкоза и гликоген, ако тялото се нуждае от тях, или пък да бъде разграден за освобождаване на енергия.

-  укрепва имунната система. Значително увеличава количеството на т.нар. "Т-килъри" - бели кръвни клетки, които по естествен начин убиват увредените и раковите клетки в тялото ни.

- нормализира хормоналния фон. Стимулира освобождаването на растежен хормон и пролактин от хипофизата, и на глюкагон и инсулин от задстомашната жлеза . Аргинина е един от най ефективните стимулатори за производство на „хормона на растежа". При употребата му той позволява да се поддържа концентрацията на хормона в горните граници на допустимото ниво.

 - неутрализира амоняка, който се образува при разграждането на аминокиселините чрез образуване на урея.

 - неутрализира свободните радикали ( антиоксидантно действие ).

 - действа съдоразширяващо и така осигурява нормално ниво на кръвното налягане. В дози от 2-3 грама на ден намалява напрежението в гладката мускулатура на артериите, като по този начин снижава долната граница на кръвното налягане.
   
 - подпомага регулацията на нивото на солите в организма ни.

- препоръчва се като добавка на мъжете, които имат еректилна дисфункция. Той подобрява кръвоснабдяването на пениса и усилва ерекцията. В изследване публикувано през 1999 в журнала BJU International, 50 мъже с доказана еректилна дисфункция приемат 5 грама аргинин или плацебо. След 6  седмици мъжете които приемат аргинин показват подобрение в сравнение с плацебо групата . Аргининът повишава също броя и жизненоста на сперматозоидите (до 80% от семенната течност може да се състои от тази съставка на белтъчините) т.е. повишава оплодителната способност.

- заедно с проантоцианидини или йохимбин се приема при лечение на еректилната дисфункция. Аргинина усилва действието на йохимбина.

- аргининът намира приложение в лечението на сърдечно-съдови заболявания.

- аргининът е носител и донор на азота, необходим за синтезата на мускулна тъкан .Способства за увеличаване на мускулната маса и намаляване на мазнините при нормално физическо натоварване.

3. Начин на усвояване от организма.

След смилането на храната аргининът се абсорбира от тънките черва чрез активен транспорт и навлиза в ентероцитите, като една част се метаболизира в тях. Останалата усвоена част аргинин се пренася до черния дроб, където отново една част се метаболизира. Останалото количество аргинин се прехвърля в големия кръг на кръвообращение, откъдето се разпределя към различните тъкани в тялото. Най-висока концентрация на аргинин в кръвната плазма се наблюдава около 1-2 часа след хранене/приемане на суплемент.

4. Оптимални дози и начин на приемане

Като суплемент аргинин се приема от 3,5 до 15 грама дневно. За по-добро усвояване приемайте аргинин, отделно от други източници на протеин или аминокиселини. Най-добре е да се приема на гладно със сок или вода. За подобряване на резултатите в секса се взимат 3 - 5 грама L-аргинин 45 минути преди акта.  За тонус на мускулите вземайте 2 - 3 грама един час преди усилена тренировка. За подсилване на имунната система и стимулиране и подобряване на общото физическо състояние взимайте 2-3 грама преди сън.

5. Възможни вредни/странични въздействия 

При свръхдоза е възможно да се появат ниско кръвно налягане, диария, обща слабост и гадене. С особено внимание трябва да приемате аргинин, ако вземате следните лекарства: ибупрофен, органични нитрати, силденафил цитрат ( Виагра ). Ако взимате йохимбин, трябва да знаете, че аргининът усилва действието му. 
Приема на аргинин не се препоръчва за хора прекарали инфаркт,хора страдащи от шизофрения, бременни жени , а също така и малки деца. Аргининът и богатите на него храни са противопоказни при херпес. Хората с нарушена сърдечна функция трябва да се консултират с лекар, преди да приемат аргинин.

Много изгоден е аргинина на 21st Century Health Care: L-Arginine, Maximum Strength, 1000 mg, 100 Tablets за 7,09$ ( 11,34 лева).



Ето всички продукти в категорията за аргинин: http://www.iherb.com/L-Arginine





Използвани източници:

http://en.wikipedia.org/wiki/Arginin

Alba-Roth J, Müller O, Schopohl J<, von Werder K,1988. Arginine stimulates growth hormone secretion by suppressing endogenous somatostatin secretion. J Clin Endocrinol Metab 67 (6): 1186–9

 Chen J, Wollman Y, Chernichovsky T, Iaina A, Sofer M, Matzkin H. "Effect of oral administration of high-dose nitric oxide donor L-arginine in men with organic erectile dysfunction: results of a double-blind, randomized, placebo-controlled study." BJU Int. 1999 Feb;83(3):269-73.

http://www.bb-team.org/articles/884_poznati-i-po-malko-poznati-svoystva-na-l-arginina#ixzz23MNNDq00

http://v-nature.org/index.php/bg/2012-03-21-12-07-08/2012-04-03-14-21-29/96-l

http://altmedicine.about.com/cs/herbsvitaminsad/a/Arginine.htm

Няма коментари:

Публикуване на коментар