неделя, 2 септември 2012 г.

Пробиотици и Пребиотици : Въведение

Човекът се намира в непрекъснат непосредствен контакт с микроорганизми, които приема чрез храната, водата, въздуха или в контакт с предметите. Чрез храната в стомашно-чревния тракт попадат огромен брой микроби. Една част от тях  са необходими за да превърнат неизползваемите съставки в усвоими хранителни вещества. А другата част от тях осъществявайки метаболитни процеси в условията на стомаха и червата, образуват вещества с токсигенно, мутагенно или канцерогенно действие. Поддържането на равновесие между микробните видове в стомашно-чревния тракт при човека и животинските организми е необходимо, за да се осигури доброто им здраве. При стресове, психически натоварвания, при приемане на антибиотици и други антимикробни средства този баланс на микрофлората в стомаха и червата се нарушава и превес взимат патогенните , гнилостните и токсигенни микроби, които пряко влияят върху състоянието на лигавицата на стомаха и червата, а чрез продуктите от тяхната обмяна  подлагат организма на бавна интоксикация. Това налага внасянето на полезни микроорганизми, към които се отнасят лактобацилите , лактококите и бифидобактериите в стомашно-чревния канал за  възстановяване и поддържане на баланса на микрофлората. Тези бактерии могат да се приемат чрез храната - киселомлечни продукти, ферментирали растителни и др. продукти от животински произход. Произвеждат се ферментирали хранителни продукти, които съдържат високи концентрации от пробиотични бактерии. При болестни процеси организма може да се подпомогне с концентрати от пробиотични организми в лиофилизирано състояние . Пробиотичните препарати се предлагат под формата на капсули или таблетки и чрез тях се доставят на организма милиарди активни клетки, които могат да вземат превес в стомаха и червата и да обезпечат равновесие на чревната микрофлора. Концентрираните препарати с високо микробно съдържание на лактобацили , лактококи, бифидни бактерии и продукти от тяхната обмяна с позитивно действие върху човешкия и животински организми са известни като пробиотици.
     Съществува още един клас препарати , наречени пребиотици, които съдържат олигозахариди, неусвояващи се от човешкия организъм, каквато е лактулозата, но достигайки до дебелото черво служат за храна на бифидните бактерии ( бифидогенни фактори ), които започват активно да се размножават в тяхното присъствие и да изпълняват регулаторните си функции.
     При съчетаването на  пробиотиците с пребиотиците се получават синбиотици, които постепенно навлизат в съвременното здравеопазване.


Използвана литература:

И.Мургов, З.Денкова (2010) Микробиология. Пловдив.
   

Няма коментари:

Публикуване на коментар