сряда, 5 септември 2012 г.

Tribulus Terrestris / Трибулус Терестрис / Бабини Зъби




1. Въведение

         Под популярното име „трибулус” се разбира  растението Tribulus terrestris L. от семейство Zigophyllaceae (зигофилови), известно в народната медицина като бабини зъби, трабузан, тръбозан, кочи глави, чюнка и др. Това е билка богата на стероидни фито сапонини.


         Билката Tribulus terrestris още от дълбоки времена е била често използвана в народната медицина като енергостимулатор и витализатор и се знае, че подобрява половите функции и физическите качества при мъжете. Още древните гърци са я използвали за увеличаване на мускулната маса и стимулиране на сексуалността и либидото.Китайците са я използвали срещу чернодробни,  бъбречни и сърдечно -  съдови заболявания.

        Растението Tribulus terrestris L вирее върху песъчливи и сухи почви. В България то е широко разпространено в южната част на страната ни, като се смята, че в югоизточната е с най-богат състав. Расте по песъчливи и каменливи места, като плевел в лозята и други окопни култури, и край пътищата.


2. Химичен състав

        В средата на 70-те и началото на 80-те години на миналия  век започва и научното  изследване на трибулуса, за да се извлекат основните му съставки. Те са следните:

А) Стероидни фито сапонини:

  •      Диосцин, протодиосцин, диосгенин и др. - Тези стероидни съединения са активни вещества, които стимулират продуцирането на полови хормони, въздействат върху централната нервна система и се определят като активни компоненти с анаболен характер. Те повишават съдържанието на тестостерон в организма на мъжете, регулират хормоналния баланс без да променят функционалния му механизъм, подобряват дейността на простатата и намаляват риска от образуване на дихидротестостерон. При жените повишават нивото на прегненолона, прогестерона, естрогените и либидото, като осигуряват физическото и психоемоционалното здраве на жената. Протодиосцинът стимулира образуването на лутеинизиращия хормон от аденохипофизата и пряко увеличава секрецията на половите хормони. Установява положителен азотен баланс, подпомага белтъчната синтеза, включително и тази в мускулите. Това води до повишаване физиологичните възможностите на организма и издръжливостта на тялото при физически и умствени натоварвания.
  •      Стероли  (бетаситостероли, стигма и др .) - Тази група предпазва простатата от подуване и в комбинация с X стероидните сапонини (третата група описана по-долу), предпазват простатата от рак.
  •      Х стероидни сапонини - те имат положителен ефект върху имунната система. Има данни, че проявяват анти-бактериални и анти-вирусни (особено анти-херпесни) свойства.

Б) Флавоноиди (кемпферол, астрагалин, трибулозид и рутин)      


В) Алкалоиди от харманов тип


Г) Тлъсто масло

3. Функции/Физиологично действие


- Основно действие е стимулирането на половата система. Екстрактът от тази билка стимулира производството на лутенизиращ хормон, който от своя страна влияе пряко върху производството на тестостерон. Повишеното ниво на тестостерона води до повишаване на силата, мускулния растеж, увеличава ерекцията и потентността. Интересното е, че при жените се увеличава не тестостерона, а естрогена което го прави много добър препарат за повишаване на либидото, лекуване на безплодие и менструални болки.

- Подобрява общия тонус и физическата издръжливост на организма. Използва се за определяне на различни възстановителни формули с които се повишава силата, мускулният растеж, чистата мускулна маса, може да се включва в програмите за бодибилдинг. Препоръчва се за спортисти в подготвителния, активния и перода на възстановяване след силови натоварвания или прекарани заболявания.

- Използва се от някои културисти за следцикълна терапия. След като са завършили анаболно стероидния цикъл, те приемат екстракт от билката, с цел да възстановят естествения тестостерон на тялото.

-  Повишава броя на сперматозоидите, както и тяхната мобилност след приемане в продължение на тридесет дена.

-  Използва се като афродизиак и помощно средство при еректилна дисфункция.

-  Има успокояващо действие върху централната и вегетативната нервна система и местно дразнещо действие, предизвикващо нахлуване на кръв към раздразнените места.

-  Има диуретично действие и се употребява при камъни в бъбреците

-  Съдейства за снижаване нивата на холестерола в кръвта

-  Увеличава производството на ДХЕА и андростендион.

-   Подобрява общото самочувствие

4. Оптимални дози

          Повечето ескперти препоръчват дози от 750 до 1500 мг екстракт от трубулус терестис на ден, приемани между храненията.

5. Възможни странични ефекти

         Билката може да има диуретичен ефект и  да бъдат противопоказани с други лекарства  и диуретици. Не трябва да се прилагат при стомашно-чревни възпаления и възпаления на бъбреците, тъй като силното дразнещо действие може да изостри заболяването и да влоши протичането му.  Не се препоръчва на бременни и кърмещи жени и подрастващи деца.

Няма коментари:

Публикуване на коментар