неделя, 2 септември 2012 г.

Хранителни добавки за защита на ставите

Рибено масло. Заради богатото си съдържание на омега-3 мастни киселини то е може би най-добрия суплемент за тях - притъпява възпалението, ускорява лечението и намалява болките и сковаността при страдащи от артрит. Повечето форми,  под които се продава като суплемент са с около 30% омега-3 мастни киселини. 6 грама дневно от 30% омега-3 масло от сьомга или рибено масло на капсули са достатъчни за лекуване на артрит и болки в ставите, за общо поддържане на здравето обаче 1-2 грама дневно стигат .Едно предупреждение : големи количества рибено масло намаляват способностите на кръвта за съсирван,  така че при прием на кръвни или антивъзпалителни препарати се консултирайте с фармацевт, а ако сте алергични към риба или рибено масло - и с личния лекар.
Дозировка: 6000 мг дневно ( съдържащи около 1800 омега-3 мастни киселини ) , взети на 2-3 отделни приема от по 2000 или 3000 мг.

Глюкозамин сулфат. Той е много ефикасен при лечение на артрити - за предпазване от причинените от тренировките скъсвания и травми на сухожилия и стави. Действа добре и при вече взети антивъзпалителни препарати като аспирин или ибупрофен, тъй като ускорява лечението и възтановяването. За видим ефект са необходими 1500 до 2000 мг глюкозамин сулгфат дневно за период от поне 8 седмици. Тъй като глюкозаминът увеличава леко инсулиновата резистентност, цикълът с него се спира след като болката изчезне, като може да продълважава не повече от 6 месеца без прекъсване.
Дозировка: 1500- 200 мг дневно , взети на 3-4 отделни дози от по 500 мг.

SAM ( S-аденозин-метионин ). Това е коензим, използван от тялото за производството на много съставки, с антивъзпалителни и подпомагащи възстановяването  на ставите свойства. За болки или възпаления в ставите обикновенно се вземат 800-1200 мг дневно, приети на 2-3 дози на гладно.Тъй като таблетките  SAM се влияят силно от светлина , когато ги купувате, обърнете внимание дали всяка от тях е обвита във фолио или е в непроницаемо на светлина шишенце. Ако приемате антидепресанти, страдате от двуполюсен синдром или други психически заболявания , избягвайте приема на SAM.
Дозировка: 1200 мг дневно, взети на 3 отделни дози по 400 мг
 

Няма коментари:

Публикуване на коментар